Flor de Neu i el ventall secret

Autora: Lisa See
Editorial: Edicions 62
Pàgines: 286

Coses del masclisme… Si ets una noia i et llegeixes l’argument d’aquest llibre de ben segur que t’emociones, i més encara com més feminista et sentis. Ara, a mida que llegeixes se’t passa l’eufòria d’haver pensat que antigament, en alguna regió de la Xina, les dones tenien un llenguatge propi, anomenat nushu, que servia per comunicar-se amb les altres dones d’amagat. Jo, digueu-me aixafa-festes, no m’he quedat amb aquest detall sinó amb l’antagònic. A mig passatge esmenta que aquest llenguatge secret utilitzat per les dones era, també, comprès pels homes i, endemés, els homes tenien un altre llenguatge molt més complicat el qual les dones sí que desconeixien.

Això sí, encara que hagués pogut comprar el llibre per aquest al·licient, la veritat és que del nushu no en parla massa i, encara més, en una nota final l’autora escriu "sisplau, recordeu que Flor de Neu i el ventall secret és una obra de ficció. No pretén explicar-ho tot del nushu ni revelar-ne tots els problemes. És més aviat una història filtrada pel sedàs del meu cor, la meva experiència i la meva recerca. Dit en altres paraules: tots els errors són meus". Quan diu "recordeu" vol dir ‘després d’haver-lo llegir i haver-ho comprovat’ i no és pas un equivalent a ‘tal i com se us havia avisat abans de començar’.

I ara sí, després d’haver-li tret algun defecte, puc dir que el llibre m’ha semblat interessant. El millor de tot és aquest pessic de cultura que aporta; ara sé que hi havia un llenguatge que s’havien inventat les dones per a elles. I també sorprèn molt els procediments d’embenatge dels peus a què sotmetien les noietes a fi de fer-les créixer amb uns peus perfectes. Quelcom disbauxat o irracional, fora del sentit comú a hores d’ara.

L’argument també és bo, sobretot el final et fa reflexionar força amb un seguit de titubeigs del destí de la protagonista i la seva ànima bessona. Si l’hagués de recomanar ho faria.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.